Z archiwum Dizajnu #2: Podziemna uczta
Dizajnowe archiwum przenosi nas dzisiaj w czasie o równe 10 lat – do kwietnia 2015. Wtedy, dokładnie w Międzynarodowy Dzień Ziemi, Food Think Tank zorganizował podziemną kolację w szczerym polu, inspirowaną żywiołami wody i ziemi. Było to jedno z serii nietypowych kulinarnych wydarzeń kolektywu. Przedłużeniem wydarzenia i jego kulisami stała się wystawa Ziemia i woda w galerii Dizajn BWA Wrocław.
Aby mogła odbyć się czterogodzinna kolacja, w projekt zaangażowanych musiało zostać blisko stu specjalistów z różnych branż – kucharze, chemicy, biolodzy, projektanci. Praca trwała pół roku, a jej końcowym etapem było wykopanie ogromnej dziury w ziemi i stworzenie podziemnej restauracji na polu gospodarstwa Milejowe Pole, w podwrocławskich Milejowicach. Zaserwowane potrawy były poddane naturalnym procesom fermentacji, suszenia, kiszenia i zasalania.

Transmisja z kolacji, jak również dokumentacja półrocznego procesu przygotowań, prezentowana była w przestrzeni galerii. Scenografia wystawy-projektu autorstwa BUDCUD (Mateusz Adamczyk, Agata Woźniczka, Partycja Komada) została stworzona z elementów znalezionych w magazynach BWA oraz odpadów z prac konserwatorskich Zielony Wrocław – ściętych gałęzi i pieńków. W jednej części galerii stanęła czarna chata, a w drugiej wielki stół wsparty na nogach z gałęzi drzew.
Wystawa Ziemia i Woda to próba spojrzenia na projektowanie jak na eksperymentalny proces angażujący poszczególne, pozornie niezwiązane ze sobą, jednostki w edukacyjnym poszukiwaniu obiektu idealnego – w tym wypadku smaku. Samoorganizujące się grupy, zrzeszające mieszkańców, artystów, aktywistów, a ostatnio coraz częściej projektantów, mogą być odpowiedzią na kryzys ekonomiczno-społeczny. Oddolne inicjatywy, nierzadko działania pro publico bono, stają się pozytywnym przykładem wprowadzania realnych zmian w ramach wspólnoty, w której funkcjonują. Prace nieformalnego kolektywu Food Think Tank wpisujemy w zimowo-wiosenny sezon galerii Dizajn poświęcony polityczności w projektowaniu i przyglądamy się, jak hasła powrotu do natury, społecznego zaangażowania oraz wspólnoty realizują się w próbie zaprojektowania smaku idealnego
Łukasz Wasyliszyn i Karolina Zajączkowska, kurator i kuratorka wystawy
Wystawa wpisywała się w nowy program galerii Dizajn, który zainicjowała Katarzyna Roj myśląc o dizajnie, nie tylko jako o projektowaniu produktów, ale również jako o narzędziu kreowania sytuacji społecznych.

